Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija OBU


Nekoč zelo velika kmetija, po kateri se še danes imenuje zaselek Tajna, kjer so njihove korenine in njihov dom, je preštela že okrog štiristo let. Na kmetiji Tajnšek so eni redkih, ki se v Podkraju ukvarjajo le s kmetijstvom.

Že tretji rod družine Obu kmetuje v Podkraju pri Velenju. Ko je gospodaril dedek današnjega lastnika, je bil njihov glavni prihodek hmelj. S to panogo je nekaj časa nadaljeval tudi oče, potem pa so se preusmerili v pitanje goveda. Nekaj malega so na kmetiji prislužili s spravilom lesa in prodajo hlodovine. Alojz je za očetom kmetijo prevzel leta 1987, nekaj let pozneje pa je začel oddajati mleko. Letna kvota oddanega mleka je trenutno med 45.000 in 60.000 litrov, dodatno pa kmetiji še vedno nekaj prinese gozd.

Delo si razdelijo vsi člani družine. Alojz in žena Jožica skrbita za molžo, delo v hlevu in zunaj, mama Marija za gospodinjstvo, sin Marko po službi pogosto pomaga očetu, dve hčeri pa sta že odšli na svoje. Gospodarja si želita, da bi v prihodnosti kmetijo prevzel Marko, ki je že izkazal veliko zanimanja in skupaj že razmišljajo o načrtih za naprej. So sredi izgradnje novih svinjakov, načrtujejo zrediti še kakšno svinjo več, prav veliko pa kmetije zaradi omejenih površin ne morejo širiti.

Dolga leta člani družine radi sodelujejo v kraju – kjer je potrebno, brezpogojno dodajo svoj delež. Doma delijo ljubezen do konjev. S čudovito kočijo radi popeljejo mladoporočenca ali katerega drugega slavljenca, se odpravijo na ježo, tradicionalno žegnanje konj in podobne prireditve. Piko na i lepo preživetemu prostemu času pa vedno dodajo najmlajši člani družine – Alojzovi vnuki.