Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Ocepek


S kravo ali dvema so začeli pred mnogo leti kmetovati na kmetiji Ocepek. Iz majhne kmetije, vrh hriba, brez ceste, je nastala prav lepa in skrbno urejena domačija.

Franc in Terezija sta postavila objekte, nakupila potrebno mehanizacijo in omogočila, da so lahko začeli s pridelavo mleka in kmetovanjem tudi za lastno oskrbo. Izmed treh otrok je najstarejši in tudi edini moški potomec Danilo prevzel kmetijo skupaj s soprogo Olgo. Tudi njiju so čakali novi podvigi in načrti – obnovila sta hišo, menjala ostrešja, dogradila še potrebne objekte, posodobila strojni park, uredila dovoz do kmetije in še marsikaj, pripoveduje Olga. »Še vedno ni konec, zmeraj kaj ostane za prihodnje dni in leta,« dodaja.

Že dolga leta se požrtvovalno posvečata kmetiji in družini, večino dela opravita sama, ob tem Danilo hodi še v službo. Veliko energije brezpogojno dajeta tudi za vzgojo hčere Nike in še posebej skrbi za sina Matica s posebnimi potrebami. Skrbita tudi za ugodno počutje Danilove mame, ki v pozni starosti boleha, tako da vse skupaj zahteva veliko odrekanja in ponuja zelo malo prostega časa. Če si vendarle lahko utrgata trenutek, si rada privoščita kakšno razvajanje le zanju. Sprostita se tudi na smučanju ali ob klepetu v dobri družbi. V poletnih in spomladanskih mesecih njihovo skrbno urejeno kmetijo krasi čudovito in bujno cvetje, Olgina velika ljubezen. Hči ima izjemno veselje do živali, zato daje občutek, da bo ostala doma, a ne želita imeti pričakovanj, še manj pritiskati nanjo. Želita si le, da bi se za nasledstvo odločila iz svojega srca.