Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Ocepek


Na družinski kmetiji Ocepek ves čas delajo v slogi, več generacij skupaj. Veliko jim pomeni, da so v stiku z naravo, da je delo dobro opravljeno, najbolj dragocen pa je čas, preživet z družino.

»Ni samo delo, treba je izkoristiti tudi prosti čas, predvsem čas, preživet z družino,« menita Anita in Janez, ki je kot najstarejši izmed sinov pred mnogo leti prevzel kmetijo po očetu in materi. Že kot mladenič se je nekako zapisal za naslednika, se izšolal za kmetijskega tehnika, z Anico pa sta nadaljevala delo njegovega očeta. Vse generacije morajo ob kmetiji hoditi tudi v službo, da lažje zadostijo vsem potrebam družine in kmetije. Večino objektov in prve stroje so nakupili že njegovi starši, skupaj pa so obnavljali, povečevali čredo in širili mlečno proizvodnjo. Vsak je delal po svojih zmožnostih in močeh, se spominjata Ocepkova.

Še vedno sta mladostna in aktivna, polna energije z optimizmom zreta v prihodnost na kmetiji, kjer sta vzgojila tudi tri otroke, Davida, Leona in Evo. Vesela sta, da v stiku z naravo rastejo skupaj. »Vsak dan je eden dežuren,« pripovedujeta o njihovi pomoči na kmetiji, ki obsega kar 65 hektarjev gozda in 10 hektarjev obdelovalnih površin. Kar štiri kmetije imajo v najemu, da lahko zagotovijo okrog 115.000 litrov kvalitetnega mleka letno. Doma se crkljajo z domačim kruhom, okusnim sirom, jogurtom, sladkim sokom, sadjem, domačimi jajci, zelenjavo in drugimi dobrotami. Zavedajo se pomembnosti domače hrane in cenijo svoj košček pod soncem, ki jim to ponuja. Živijo brez (pre)velikih načrtov in želja za prihodnost, le s skromno željo, da se njihova kmetija ohrani in delo nadaljuje.