Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Orel


Na mešani kmetiji, kjer razvijajo številne dejavnosti, imajo jasne cilje in načrte. Sproti jih uresničujejo glede na svoje zmožnosti.

Kmetija Erjavec se že skoraj 70 let ukvarja s pridelavo mleka. Ob mlečni proizvodnji so se razvijale še druge dejavnosti – hmelj, jagode, ribez, potem reja kokoši nesnic. Ko so se dejavnosti opustile, so se kot popoldanska obrt usmerili še v pridelavo lesa. Doma so kolobarili, sejali krompir, pšenico, ajdo in pridelovali razne povrtnine. Približno dve desetletji, odkar sta gospodarja Darinka in njen mož Tomaž, pridelava lesa še vedno živi, Darinka pa v svoji krušni peči na tradicionalen način peče domači kruh in ga ponuja obiskovalcem velenjske tržnice. Zrno za kruh dobi iz svojega žita in domače moke, ki jo meljejo v poznanem Brinovčevem kmečkem mlinu. Ena izmed pomembnih panog ostaja tudi pridelava krompirja.

Izjemno k razvoju naravnana gospodarja s povezovanjem s kmetijskimi svetovalci, zadrugo in drugimi strokovnimi organi lažje sledita usmeritvam, potrebam na trgu in razmeram ter se prilagajata in tako razvijata kmetijo. Današnja gospodarja sta to zagotovo nasledila po Darinkinih starših, Francu in Ani, ki sta bila tudi izjemno podjetna in iznajdljiva. Kljub temu da doma zelo pomagajo še otroci, Tadeja, Helena in Branko, časa za dopust ni. »Krav ne moreva vzeti s sabo,« se pošalita simpatična zakonca, ki se s svojo družino vendarle rada odpravita na družinski izlet, kopanje ali smučanje. Polna načrtov in želja optimistično zreta v prihodnost, načrte pa bosta uresničevala glede na svoje zmožnosti.