Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Orož Brglez


Na 30-hektarski kmetiji Orož v Zrečah letno v Mlekarno Celeia prodajo okrog 70.000 litrov mleka, pridelajo pa še 300 ton jabolk.

Že pet desetletij se ohranja enaka tradicija kmetije. V ospredju sta sadjarstvo s pridelavo jabolk in živinoreja s poudarkom na mlečni prireji. Z mlečno proizvodnjo sta začela Karel in Karolina, za predelavo mesa in vzrejo pitancev pa sta prejela tudi številna priznanja za kakovost. Z enakimi panogami danes nadaljujeta Marjanca in Milan. Marjanca se je zaradi takrat delujočega turizma na kmetiji napotila v gostinsko šolo in se odločila, da bo kot ena izmed treh hčera ostala doma in kmetijo vodila naprej. V zadnjem desetletju sta s soprogom kmetijo še nekoliko razvila, povečala sta sadovnjake, stalež živine, objektom, ki sta jih postavila že mama in oče, pa dodajata piko na i za udobnejše življenje družine in živine.

Starši so še vedno pomemben del kmetije, nepogrešljivi pa so tudi otroci, Blaž, Tilen in Tjaša, ki pomagajo, kjer koli je potrebno. Ob konicah dela na pomoč priskoči tudi sestra Sonja, 8-članska družina pa sploh živi in dela z roko v roki. Skupaj se radi usedejo za veliko kmečko mizo, polno domačih dobrot, in se prepustijo, sprostijo in nasmejijo. »To nas drži pokonci,« se nasmeji Marjanca, ki je sicer ponosna tudi na svoje najmlajše športnike. Razumevanje in zadovoljstvo je tisto, za kar se je vredno truditi. Le tako bodo lahko uspešno krmarili svojo skrbno urejeno domačijo.