Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Ošlak


Zakonca Ošlak, ki vodita kmetijo sredi hribovite vasice Paka pri Vitanju, sta vesela, če je viden napredek, če je trud poplačan, največ pa jima pomenijo domači, kakovostni in zdravi izdelki.

Mlečna tradicija na kmetiji ostaja že vse od časa Marjanovih staršev, Bernarde in Stanka. Še kot mladenič je ostal brez očeta in kaj kmalu začel nase prevzemati bremena in odgovornosti gospodarja. Počasi so že začrtali osnovo tržnemu kmetovanju, pozneje sta ga okrepila s soprogo Zdenko. S posodobitvijo mlečne proizvodnje sta nekoliko povečala čredo in letno količino prodanega mleka v Mlekarno Celeia. Ob mleku družini nekaj prinese tudi posek gozda, zase pa poskrbijo, da je doma čim več zdrave domače hrane. »Za delo sem večinoma samo jaz,« se nasmeji Zdenka. »Jaz pa sem vsega po malem,« dodaja Marjan, ki ob vodenju kmetije hodi v službo. Tudi sinova, Primož in Matej, sta v službi, po delu pa pomagata, kjer koli je treba.

Njun prosti čas najbolj bogati vnukinja Laura, izjemna ljubiteljica malih in domačih živali, ki konec tedna rada pomaga babici in dedku pri kmečkih opravilih. Vse, kar je vidno, sta ustvarila Marjan in Bernarda, a načrtov jima ne zmanjka. »Vesel si, če lahko kaj narediš, da vidiš napredek, a vedno si še kaj želiš,« meni Bernarda. Še posebej z novim hlevom so zagotovili sebi lažje delo in živini boljše bivalne pogoje. Mlečno tradicijo si želijo ohraniti, vsaj dokler kmetije ne bo prevzel naslednik. Svoje zanimanje je že pokazal Matej, saj je še kot majhen otrok pomagal pri delu in hotel voziti traktor, vsa ta leta pa je zelo vpet v dogajanje na kmetiji.