Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Ošlak


Na mirnem in samotnem koncu Pake pri Vitanju je že več generacij v isti družini urejena kmetija Pohornik. V ospredju je ves čas živinoreja, nekaj pa jim prinese tudi les.

Konec sedemdesetih let so z novim hlevom, ki ga je začel graditi Andrejev oče Ivan z mamo Marijo, omogočili intenzivnejšo pridelavo mleka. Vse generacije so se vedno preživljale le s kmetovanjem, tudi zdaj, ko tradicijo kmetije nadaljujeta Andrej in žena Tatjana. Pri kmetiji jima pomaga še Andrejev brat Ivan, ki v svoji hiši živi na domačiji, občasno pa se na rojstni dom vrne tudi brat Matej, ki vodi kmetijo v sosednjem kraju. Pridelavo mleka sta nekoliko še povečala in posodobila leta 2004, ko so zgradili lastno zbiralnico, vgradili mlekovod ter s tem povečali čredo in zagotovili okrog 110.000 litrov mleka za Mlekarno Celeia.

Predani niso le kmetiji, temveč celotnemu kraju. Andrej kot občinski svetnik sooblikuje podobo domačega kraja na raznih področjih in ravneh, Tatjana pa je aktivna članica društva kmečkih žena. Tako je doma pomoč otrok, Monike, Andraža, Barbare in Sebastjana, zelo pomembna. Vsi so v šoli in najprej je treba opraviti šolske obveznosti, a radi sodelujejo na kmetiji. »Ati, greva, greva, me priganja najmlajši,« pripoveduje ponosen oče. Red je vsekakor pomemben za dobro delo, pa dobra krma in počutje živine, so prepričani. Na kmetiji poleg tega največ pomeni doma pridelana hrana. »Razlika je očitna,« je prepričana Tatjana, ki pred poroko ni živela na kmetiji. Zakonca Ošlak si želita kmetijo ohraniti, celo povečati, da jo bosta naslednikom zapustila v dobrem stanju.