Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Ošlak


Na kmetiji, ki gre že vrsto let iz roda v rod, so se ves čas ukvarjali z živinorejo, zadnje generacije pa so doma kot naslednice ostajale ženske.

Tradicijo po svoji mami Mariji, ki še vedno veliko pomaga tako v gospodinjstvu kot zunaj, nadaljuje Mateja. Matejini starši so zaslužni za levji delež razvoja kmetije v zadnjih desetletjih, Mateja in mož Matej pa nadaljujeta in posodabljata celotno kmetijo. Obnovila sta objekte, zgradila nov manjši hlev, nakupila novo potrebno strojno opremo, še vedno pa so načrti. »Želje so velike, že otroci jih imajo,« pravi Mateja. Odkar pomnita, se je na vasi zbiralo mleko, od vsega začetka ga je dajala tudi njihova družina. Danes ga prodata okrog 110.000 litrov, verjameta pa, da le z dobro opravljenim delom lahko dosežeš kakovost.

Veselje do kmetije se že prenaša na najmlajše člane družine. Anja, Luka in Miha zelo radi pomagajo staršem tako v hlevu pri molži in krmi kot pri vzreji bikov, prašičev, kokoši ter pridelavi zelenjave in sadja, da je obilo zdrave, doma pridelane hrane. Čeprav kmetija obsega skromnih 6 hektarjev, imajo kar 16 hektarjev zemlje v najemu, kar ni malo za obdelavo. Ob konicah jim na pomoč priskočijo sorodniki, sosedje in prijatelji, s katerimi se radi družijo. Najraje pa se ob nedeljah in praznikih odpravijo na kakšen izlet, pohod ali kopanje. Da bosta lahko še vedno dobro vodila kmetijo, si Mateja in Matej želita predvsem zdravja. Za prihodnost pa boljših razmer, da se bodo lahko tudi njuni otroci preživljali s kmetovanjem.