Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Ostrovršnik


Člani družine Ostrovršnik, ki vodi kmetijo v Gaberkah, kjer je glavna panoga mleko, največja ljubezen pa so konji, bogatijo mnoge praznike in dogodke v kraju z vožnjo s konjsko vprego.

Pred začetkom novega tisočletja je morala družina Ostrovršnik preseliti svojo kmetijo s premogovniško ogroženega območja drugam. Seliti celotno kmetijo z majhnimi otroki ni preprosto, še posebej ker sta pred tem Franc in Angela skoraj iz nič postavila celotno kmetijo s popolnoma novimi objekti. Gradila sta tam in gradila sta tu. Okrog 40 let trdega dela in odrekanja so z leti nekoliko olajšali otroci, Andreja, Branko in Anita. Veliko lažje je še posebej zadnja leta, ko doma pomagata Branko in Andreja z možem Andrejem. Čeprav je še vedno glavni Franc, počasi že uvaja zeta, da bo nekoč pogumno stopil v gospodarjeve škornje. Vsak opravi svoje, da skupaj pridelajo nekaj deset tisoč litrov mleka letno, vzredijo nekaj bikov, svinj in kokoši, ženski del družine pa poskrbi še za domače povrtnine in dobrote iz lonca.

Svojim sorodnikom, prijateljem, znancem, sosedom in sovaščanom bogatijo življenjske dogodke in svečane priložnosti ter pričarajo enkratne trenutke. Med vožnjo s kočijo ali vozovi se lahko prepustijo lepotam narave in topotu konjskih kopit. Z njihovo kočijo se pripelje tudi sam Božiček, na raznih dogodkih pa razveseljujejo najmlajše. Dedi rad zapelje tudi svoje vnuke, Žana, Matica, Klaro in Lukasa, še posebej kadar pridno pomagajo v hlevu. Kmalu, ko bosta kmetijo prevzela Andreja in Andrej, si jo želijo še nekoliko povečati, vsekakor pa ohraniti svojo tradicijo.