Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Pahole


Andrej Pahole je pred kratkim sprejel pogumno odločitev in domačo kmetijo, ki jo je nasledil od staršev, na novo postavil na noge. Z začetkom leta 2015 je veliko investiral in zagnal mlečno proizvodnjo.

Komaj dvema kravama se je v hlevu pridružila nova čreda molznic, ki dnevno že zagotovijo okrog 180 litrov mleka. Andrej je sprejel pogumno odločitev in na kmetiji, ki je nekdaj ponujala zgolj samooskrbo in zahtevala, da so vsi predhodniki, tudi njegovi starši, zraven hodili še v službo, naredil pravo mlečno proizvodnjo. Ko je kmetijo prevzel, je imel nekaj bikov in službo, a je spoznal, da kmetija zahteva celega človeka. Iz veselja in ljubezni, ki jo goji že vse od malih nog, ko je še pred šolo rad pomagal v hlevu, se je popolnoma predal kmetovanju.

Vztrajno sledi svojim načrtom, čeprav se včasih rahlo jezi. »Imaš željo, ambicije, načrte in se trudiš, a na koncu največ dela in časa vložiš v bitko s papirji in organi. Birokracija nas res lahko ovira pri delu,« nam pripoveduje Andrej. V svojo kmetijo je veliko vložil in investiral, zato upa, da bo lahko nadaljeval začeto delo. Čeprav pomeni veliko stroškov, bi rad povečal hlev, vpeljal mlekovod in še kaj ga čaka v prihodnje. Svoji družini, ženi Anici in otrokom Žanu, Davidu in Denisu, želi omogočiti lepo in varno prihodnost na kmetiji ter ustvariti dom, kamor se bodo vedno vsi, tudi starši in njegove sestre z družinami, radi vračali.