Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Pečnik


Velika kmetija s kar 54 hektarji kmetijskih površin in gozda se lahko pohvali z uspešnim dolgoletnim delom in čudovitim pogledom na Dravo in Dravsko dolino.

Vsaka generacija je prispevala svoj delež k razvoju kmetije, kaj malega dokupila, kaj zgradila in obnovila. Valentin se je k Rapatec priženil z malo manjše kmetije in si z danes žal že pokojno Jerico ustvaril družino. S skupnimi močmi sta naprej razvijala kmetijo: zgradila in obnovila objekte, povečala čredo, nakupila stroje in kmetijo posodobila tako, da je delo lažje in tekoče teklo. Ljubezen do kmetije in veselje do dela sta privzgojila tudi otrokoma, hčeri Darji in sinu Valentinu, ki očetu rada pomagata. Tudi najmlajši Maks, Valentinov vnuk, rad pride na kmetijo razvedrit svojega deda.

Valentinu veliko pomeni pomoč dolgoletnega prijatelja Rudolfa, ki je bil družini v veliko oporo, ko je zbolela žena. Še danes pomaga, da kmetija uspešno deluje naprej, da oddajo okrog 90.000 litrov kvalitetnega mleka letno in da je živina preskrbljena. Zelo je hvaležen tudi za dobre medsosedske odnose in pomoč, na katero lahko vedno računa. »Tako kot smo Šmprimčani povezani, so redkokje,« je prepričan. Vaščani se radi zberejo tudi na velikonočni ponedeljek pri ocenjevanju mošta ali na kakšnem podobnem dogodku.

Za naslednika je zapisan njegov sin, največja želja pa je, da bi kmalu imeli nov hlev, s čimer bi živini zagotovili boljše pogoje za bivanje. »Kmetija mora imeti red,« nam odločno razlaga Valentin, ki pri vodenju kmetije vedno sledi svoji miselnosti.