Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Petrin


Na eni strani zemlja, narava in dom, na drugi razumevanje in povezanost. Vse to v družini Petrin z manjše kmetije sredi Rečice ob Savinji največ šteje.

Kmetija z nekaj hektarji obdelovalnih površin z nekoliko več gozda prehaja iz roda v rod že vrsto let. Marko je kmetijo nasledil po očetu Jožetu in mami Frančiški. Vsaka generacija je pustila vidne sledi, za tiste, ki so opazne še danes, pa sta največ naredili zadnji dve generaciji. Markovi starši so med prvimi v dolini začeli oddajati mleko. Letno oddajo okrog 70.000 litrov, živinoreja in gozdarstvo pa sta osrednji dejavnosti vse od takrat. Da je za kvalitetno in uspešno delo zelo pomembno sodelovanje in razumevanje, menijo vsi člani družine, ki danes z roko v roki opravijo delo. Marko, ki je v zadnjih letih naredil še prizidek k hlevu in posodobil kmetijsko mehanizacijo, naredil gnojišče in podobno, večino časa sam skrbi za molžo, ob koncu tedna pa to odgovornost občasno prevzame soproga Irena, ki je čez teden v službi. Veliko pomagata tudi hčeri Veronika in Tanja.

Najbolj luštno je, kadar se pri njih zbere vsa družina, kadar se vrne še Markova sestra in drugi sorodniki na domačijo, ki ostaja srce sorodstva. Takrat radi preizkusijo domače dobrote, sveže pečen kruh, jabolčnik, mošt, domače salame, sir in še kaj izpod rok dobrih gospodinj. Svoj prosti čas družina rada nameni tudi gasilstvu, ki je del družinske tradicije. Radi obiščejo planine in na sploh preživijo lepe trenutke v naravi.