Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Pilpaher


Po besedah gospodarja Marka naj bi bila kmetija Pilpaher zgrajena sredi 19. stoletja, v času gradnje Južne železnice. Iz tistega časa je tudi hiša, v kateri danes živi Marko z mamo Marijo. Hiša spretno skriva svojo starost, saj je bila skozi leta v celoti obnovljena. Poleg hiše pa je Marko obnovil tudi kapelico iz leta 1925.

Z oddajanjem mleka sta v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začela Markova mama in oče. Nekaj časa je bila na kmetiji Pilpaher skupna zbiralnica, kamor je mleko nosilo več okoliških kmetov. Čez leta, ko se je skupna zbiralnica zaprla, se je občutno zmanjšalo tudi število kmetov, ki so oddajali mleko. Danes Marko mleko vozi v skupno zbiralnico Lutrje ob kmetiji Plahuta.

Na začetku sedemdesetih let se je začela tudi mehanizacija kmetije. Prvi traktor so kupili leta 1971. Temu so sledili nakupi drugih strojev in po letu 1980 še nakup molznega stroja. Z leti se je povečalo tudi število živine. Marko ima danes 20 glav živine, od tega 10 krav molznic.

Kljub temu da je večina kmetije primerna za obdelavo s stroji, je dela še vedno precej, zato Marku na pomoč večkrat priskočita sestri Minka in Jožica. »Delo na kmetiji ni enostavno, vendar ti zleze pod kožo,« sklene Marko, ki kmetije zaradi nemožnosti pridobivanja novih obdelovalnih površin sicer ne namerava širiti, vendar pa si želi, da bi svoje življenje živela dalje.