Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Podkrajšek


Okrog je značilna štajerska vas, obkrožena s številnimi vinogradi in lepimi razgledi na okoliške cerkve. Marsikdo pa ne ve, da se v vasi skriva bogata kulturna in naravna dediščina. Del tega je tudi kmetija Šmid.

V vasi Okrog se razteza Ponikovski kras, na katerem je rastišče ogrožene in zaščitene cvetlice velikonočnice, ki v spomladanskem času z vijoličnim cvetjem pritegne pozornost vsakega obiskovalca. Zanimivo je tudi to, da kmetije v vasi slovijo po ohranjanju stavbne dediščine in starinskega orodja. Ena takšnih je kmetija Šmidovih, kjer dedek Franc ljubiteljsko že več desetletij zbira starine.

Franc je že od malih nog vpet v delo na kmetiji, ki je bila že takrat usmerjena v pridelavo mleka. Spominja se, da si je oče hodil sposojat vole k sestri, saj je bilo kraško zemljo s kravami težko obdelovati. Ko so okoli leta 1960 začeli prodajati mleko, so ga za to namenili približno 20 litrov dnevno. Po očetovi smrti sta z ženo Jelko prevzela skrb za 5-hektarsko kmetijo, jo posodobila, nakupila strojni park in povečala čredo. Vmes sta prevzela še tetino kmetijo, ki je bila brez naslednikov, in tako poskrbela, da zemlja ni bila prepuščena zaraščanju.

Na kmetiji se poleg pridelave mleka ukvarjajo še z vinogradništvom, imajo tudi vinotoč. Franc je član vinogradniškega društva Šentjur, kamor vsako leto nosi na ocenjevanja svoja vina. Velikokrat dobi najvišja priznanja, kot pa sam pravi, je bila največja nagrada izbor njegovega chardonnayja letnika 2015 za županovo vino 2016. Čas, ki mu ostane, posveti svoji družini: ženi Jelki, sinu Janku in njegovi družini.