Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Podpečan


Kjer se odpirajo travniki in nad njimi dvigajo hribčki, na zelo barvitem in razgibanem delu Ljubnice pri Vitanju, iz roda v roda prehaja lepa kmetija Podpečan.

Predniki družine Podpečan so se nekoč ukvarjali z mešanimi dejavnostmi, vsega so imeli po malo. Malo živine, malo poljedelstva, samooskrbno pa je Olga, mama današnjega lastnika Marjana, začela tudi z mlečno proizvodnjo. Olga še danes skrbi za svinjake in kuhinjo. »To je najpomembneje,« smeje pripoveduje Marjan. Na kmetiji, s katero je rasel od malega, je izmed treh otrok ostal doma ter se po očetovi smrti in po 16 letih službe v podjetju Unior popolnoma posvetil kmetovanju. Prvi traktor so leta 1978 kupili že starši, Marjan pa je postopoma dokupoval stroje. Z ženo Romano sta nekoliko še razširila kmetijo, zgradila novo hišo in povečala mlečno proizvodnjo.

Ker je Romana v službi in mu lahko pomaga le ob popoldnevih, večino dela Marjan opravi sam, svoj del pa prispevata tudi hčeri Vanja in Damjana. Z željo po dodatnem znanju in novostih se gospodar rad udeleži dogodkov v govedorejskem društvu in tako s svojo kmetijo lažje sledi razvoju. Želi si še nadaljnjega napredka, predvsem bi rad z novim hlevom zagotovil še boljše bivalne razmere svoji živini. Da bo lažje izpolnil načrte, upa na boljše razmere na trgu. Ob tem zelo podpira aktivnosti za promocijo slovenskih proizvodov, kot je Mlečna cesta.