Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Podvratnik


Kar dva roda je na kmetiji Spodnji Lokan na Lepi Njivi živela čebelarska tradicija, gojili so tudi hmelj, od srede šestdesetih let pa je osrednja dejavnost pridelava mleka.

Stari oče Anton se je nekoč ukvarjal s čebelarstvom, gojil je hmelj in imel nekaj živine, precej so tudi sejali in kmetovali predvsem za lastno oskrbo. Kmetija se je ob dedovanju razdelila med brata, kmetijo Spodnji Lokan je prevzel oče Viktor in jo z mamo Kristino postavil praktično iz ničesar. Hodil je v službo in gradil nove objekte. Preusmerila sta se predvsem v živinorejo, mleko pa začela oddajati že sredi šestdesetih letih. Še s konji ga je vozil sosed do zbiralnice v Mozirje. S kmetijo so rasli tudi dva brata in sestra, ki so vse od malih nog po pouku pomagali pri kmečkih opravilih. Ob očetovi smrti je kmetijo nasledil Janez in s soprogo Angelo sta nadaljevala začeto delo. Preuredila sta še staro hmeljsko sušilnico v stanovanjski objekt in nadaljevala z mlečno proizvodnjo. »Še vedno obnavljamo gospodarske objekte, načrtov nikoli ne zmanjka,« pravi Janez.

Izpolnjevati načrte mu največ pomaga sin Marko, kolikor mu dopušča služba. Tudi Angela, njegova hči, znana slovenska pevka pri ansamblu Pravi faloti, se vedno rada vrača domov. Za razigrano vzdušje pri hiši poskrbi Markov sin Žan, velik ljubitelj domačih in eksotičnih živali. V poletnih mesecih pri vsem delu, vsak dan pa v gospodinjstvu pomaga tudi njegova partnerica Pika. Ko je delo opravljeno, Janez najraje sodeluje pri gasilcih v kraju, ali pa se družijo s sorodniki, sosedi in prijatelji. Ob vsem delu za daljši dopust žal zmanjka časa.