Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Pogladič


Pogladičevi v Spodnjem Doliču pri Vitanju so eni redkih, ki ohranjajo domače ime kmetije s priimkom že več kot 300 let. Vsako generacijo pa kmetija daje dom večji družini in vedno vsaj paru dvojčkov.

Kmetijo so vsako generacijo nasledili moški potomci in se ukvarjali predvsem z gozdarstvom in živinorejo. Dokler kmetije ni prevzel Vladko, so vsi delali in živeli na kmetiji brez drugih prihodkov. Danes njegova soproga Jožica hodi v službo, pri kmetovanju pa sodelujejo vsi družinski člani. Nekdanja gospodarica, mama Marija, skrbi za gospodinjstvo, Vladko poskrbi za večino opravil, Jožica pomaga po službi, zvečer pa se jima v hlevu pridružijo še otroci, Darja, Anja, Aleš in Marija.

Osnovna kmetija obsega 16 hektarjev, nekaj zemlje imajo tudi v najemu, da zagotovijo oskrbo 20 glav goveda, z dobrim počutjem živine pa ustvarijo okrog 60.000 litrov kakovostnega mleka letno. Za zlato rezervo je še vedno gozd, zase pa doma redijo tudi svinje, kokoši in pridelajo veliko povrtnin. »Osnovno hrano si pridelamo sami, malo kupujemo,« pravi Vladko, ki je najbolj vesel, da je kmetija družinska, da gredo zvečer vsi v hlev in s skupnimi močmi opravijo delo. Skupaj se radi odpravijo tudi na kakšen sprehod, veliko več pa skrbno urejena in lepa kmetija ne dopušča. In v skrbi zanjo so res dosledni, zato stene preddverja zasluženo krasi priznanje za najlepše urejeno okolico in kmetijo. Radi so del Vitanja, sodelujejo na tradicionalnih prireditvah, v sožitju z družino in celotnim krajem pa si želijo živeti tudi v prihodnje. Za lažje kmetovanje upajo tudi na nekoliko boljše razmere.