Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Potočnik


Iz mogočne domačije, kjer naj bi nekoč vladal graščak Pavlak, naj bi se pred davnimi časi začele razvijati Zreče. V spomin na tedanjo graščino nosi to ime tamkaj stoječa kmetija Pavlak.

Čeprav izvor kmetije ni povsem znan, lahko trdimo, da so njene korenine del zanimive in bogate zgodovine. Nekoč je na tem območju stal grad s cerkvijo in jamo, na mogočni posesti pa je gospodaril graščak Pavlak. Kmetijo pod zanimivo Pavlakovo jamo danes vodi Andrej. Kot se spodobi za čudovito vasico z najvišjim priznanjem kovane vrtnice za urejenost, je tudi njihova domačija ponosna lastnica številnih priznanj za urejeno kmetijo in okolico. Njihovo preddverje krasijo tudi številna priznanja lokalnega turističnega društva za kakovost in okus domačih salam. S predelavo suhomesnatih izdelkov je uspešno začel že Andrejev oče Maksimilijan, to tradicijo pa nadaljuje tudi sam.

Tradicijo živinoreje, s poudarkom na pridelavi mleka in prašičereji, ohranjata skupaj z mamo Anico. S pokojnim možem sta postavila in ustvarila skoraj vse, kar danes zazna oko na skrbno urejeni kmetiji, zato z vsem spoštovanjem ohranjata to bogato zapuščino in z njo želi Andrej dobro gospodariti tudi v prihodnje. Čeprav večino dela mama in sin opravita sama, jima občasno priskoči na pomoč tudi brat Milan s svojo družino. Pri razcvetu in razvoju kmetije niti njegov delež ni zanemarljiv, zato vsekakor velja, da je v slogi moč in da se da s skupnimi močmi doseči še kaj več.