Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Povh


Predniki so na začetku kmetovali predvsem samooskrbno, z leti pa razvijali različne mešane dejavnosti. Veliki ljubitelji živine, navezani na svoj dom in kmetijo, najlepše trenutke preživijo drug z drugim.

Stari ata je vozil s konji, oče je ustvarjal z lesom, izdeloval kolesa, vozove, sode in podobne izdelke. Ves čas pa so kmetovali s poudarkom na živinoreji. Kot je običajno za Radano vas, so nekaj časa gojili tudi ribez. Oče Alojz in mama Marija sta v sedemdesetih letih še v kanglah začela nositi mleko v vaško zbiralnico. Po mamini smrti je Marija pustila službo, z možem Jožetom pa sta nakupila potrebne stroje in v najem vzela nekaj zemlje, da sta lahko povečala število krav in mlečno pridelavo. Trenutno prodajo okrog 30.000 litrov letno, pomemben vir prihodka je tudi Jožetova plača, ki si jo ustvari z vožnjo s tovornjakom. Doma pridelajo vsega po malem, k samooskrbi pa doprinese tudi vinograd.

Trenutno jima največ pomaga sin Joži, Mateja in Boštjan pa z družinama prideta pomagat predvsem v konicah dela. Ob praznikih in konec tedna se rada zbere vsa družina. »Takrat je vse obrnjeno na glavo,« se nasmeji ponosna babica štirih vnukov. V njihovem domu živi tudi glasba. Z zvoki domače glasbe tradicionalno po očetu nadaljuje Joži, Marija in Jože pa se rada sprostita in uživata ob njegovih nastopih in koncertih. Dvorišče domačije Povh poživijo številne domače živali, saj ima lastnica veliko veselje do živine, narave in vsega, kar je domače. Navezana na živino in celotno kmetijo si močno želi, da bi se ta ohranila in znotraj družine nadaljevala.