Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Povše


Simpatična družina Povše, ki uspešno skrbi za urejenost svoje kmetije v vasi Močilno, je dokaz, da je v slogi res moč in da je razumevanje glavno za uspeh.

Kmetijo je Miroslavova stara mama kupila leta 1936 od Kmetijske družbe Ljubljana. Začeli so z živino in živinoreja ostaja glavna panoga vse do danes. Naslednika, mama Neža in oče Alojz, sta vpeljala tudi mlečno proizvodnjo, ves čas pa se veliko sejali in kmetovali kar se da samooskrbno. Leta 1990 je kmetijo prevzel Miroslav, takrat so njive opustili in zasejali travo, kmetijo povečali tako po obdelovalnih površinah kot tudi po čredi, se osredotočili na mlečno pridelavo, proizvodnjo pa modernizirali in posodobili.

Danes pridelajo okrog 70.000 litrov mleka letno, občasno zredijo tudi kakšnega bika, zase še prašiča. Čeprav je na kmetiji še vedno veliko ročnega dela, precej časa zahteva tudi skrb za živino, nikoli ne pozabijo na urejenost kmetije. Za to so prejeli tudi že priznanja. Simpatična in prijetna družina Povše verjame, da je najpomembnejše razumevanje in medgeneracijsko sodelovanje, nič manj pomembni pa niso dobri medsosedski odnosi. Zelo radi sodelujejo s sosedi in vaščani, tudi s sorodniki in prijatelji, najlepši pa so trenutki, ki jih gospodarja preživljata s hčerko Natašo in njeno družino, možem Slavkom in otrokoma, Tjašo in Blažem, ter s sinom Bojanom in njegovo ženo. »Nataša je garač,« pravi ponosna mama. Z veliko ljubezni do kmetije bo zagotovo nekoč tudi odlična naslednica.