Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Pristušek


V osrčju neokrnjene narave je kmetija Pristušek. Tam Avgust z družino nadaljuje življenjsko delo svojih staršev. A skrb za rast in razvoj kmetije je že prevzel sin Igor z ženo Metko in hčerko Alino.

Z otroško igrivostjo vnukinje Aline je doma vedno živahno, Avgust in Albina pa ob tem ne pozabita, kako lepo je poleg sebe imeti svoje najdražje. Na kmetiji Pristušek je svoja otroška leta preživel tudi Avgust. Pravi, da je bilo življenje težko, še zlasti, ker kmetiji ni prizanesla vojna vihra. Sprva je bila kmetija tetina, Avgustovi starši pa so jo prevzeli leta 1950. Delo se je opravljalo predvsem ročno, a je to pomenilo tudi to, da so si ljudje med seboj pomagali, se družili in našli čas za pesem. In prav na enem izmed druženj, kožuhanju, je Avgust spoznal ženo Albino. Kmetije nikoli ne bi zapustil noben od njiju, saj enostavno rada delata na domači zemlji.

Z organiziranim odkupom mleka so tudi na kmetiji Pristušek aktivneje pristopili k pridelavi mleka. Prva leta sta molzla na roke, s tehnologijo pa je postalo vse delo, tudi molža, dosti lažje. Prvi traktor je Avgust pripeljal iz Kozjega leta 1968. Isto leto je kupil še kosilnico znamke Figaro. Posodobitev kmetije je pomenila velik korak naprej in se nadaljevala v letih, ki so sledila. Od leta 2013 imajo mlekovod in premični bazen, na dan pa namolzejo povprečno 150 litrov mleka.

Avgust ponosno pove, da je sin Igor že peta generacija, ki vodi domačo kmetijo. Verjame, da bo z ženo Metko in hčerko Alino nadaljeval življenjski utrip kmetije, morda tako kot do zdaj, zagotovo pa z novimi priložnostmi in izzivi, ki jih prinaša življenje. Priložnosti je mnogo, katero bo izkoristil, bo pokazal čas.