Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Pucelj


Odkar pomni Karlo Pucelj, je kmetija Čevelj v lasti njegovega rodu. Uspešno so se borili iz generacije v generacijo in tudi po vojnem požigu kmetijo spet postavili na noge.

Karlov dedek, Jože Novak, je ustvaril kmetijo nedaleč proč, v Zahomcah pri Taboru. Na rodni kmetiji je ostala njegova sestra, a sčasoma si je želel več zemlje in večjo kmetijo, zato se je vrnil domov, sestri pa predal kmetijo, ki jo je ustvaril v bližnjem kraju. Kmetija je prerasla v dom, ko se mu je pridružila žena in petero otrok. Doma je ostala Marija in na kmetiji z možem Karlom ustvarila dom novi generaciji, sinu Karlu in hčeri Marinki. Ves čas sta se ob pomoči deda Jožeta preživljala z živinorejo, pred 30 leti pa sta začela tudi oddajati mleko.

Karlo je hodil komaj v drugi razred, ko je še na roke molzel krave pred odhodom v šolo. Nekaj let pozneje so kupili prvi molzni stroj, pa traktor in drugo mehanizacijo, ki jim je olajšala delo. Po smrti staršev je mesto gospodarja prevzel Karlo mlajši, še dolgo, vse do 2008, pa je skrbel tudi za svojega dedka. »On je vse ustvaril in postavil temelje kmetiji,« s spoštovanjem o dedu pripoveduje Karlo.

Danes mu pri delu pomagajo otroka, Andrej in Viktorija, ter žena Olga, ki hodi tudi v službo. Ves čas se trudi vzdrževati in ohranjati, kar je dedek postavil. Ker je precej zemlje v bregovih, je treba nenehno posodabljati kmetijsko mehanizacijo, obnoviti pa si želi tudi hišo in hlev. »Potem bom počasi končal svoje delo. Naprej bo delal tisti, ki bo prevzel mesto gospodarja.« O tem, kdo in kdaj, še ne razmišlja.