Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Pungartnik


Zakonca Pungartnik sta ponosna lastnika številnih priznanj za domače dobrote, Frančeve klobase in Slavičine marmeladne rogljičke, njihovo domačijo pa krasi njeno čudovito cvetje. S skupnimi močmi vsa družina skrbi, da je kmetija dobro in pravočasno obdelana.

Na 860 metrih nadmorske višine za 30 hektarjev veliko kmetijo danes kot edina potomka skrbi Slavica z možem Francem. Njeni starši so se ukvarjali predvsem z vzrejo pitancev in gozdarstvom, po očetovi smrti pa sta s Francem prevzela kmetijo; nekaj časa še redila pitance, nato pa sta se posvetila pridelavi mleka, tako da ga v Mlekarno Celeia prodata letno okrog 40.000 litrov. Da se je lažje posvetil kmetovanju, je Franc pustil službo, družina se preživlja predvsem z mlekom, za lastno rabo imajo kaj malega od žage, zase pa redijo še kokoši, prašiče ter pridelujejo povrtnine in sadje. Z njima na domačiji živita tudi sin Damjan in hči Darja, oba zaposlena, ob delu pa pomagata po svojih zmožnostih.

Še posebej Damjan se veliko vključuje v delo na kmetiji, a ker kot taka ne daje dovolj prihodkov, jo bo v prihodnosti zagotovo vodil ob redni službi. Čeprav večino dela opravijo znotraj družine, saj imajo za svoje potrebe kmetijo tudi dobro mehanizirano, se ob kolinah zberejo še sorodniki, medsebojno pomoč pa negujejo tudi s sosedi. Da je v slogi moč, verjamejo tudi Pungartnikovi, ki si želijo, da bi prihodnja leta razmere omogočile boljši standard in lažje delo. Gospodarja si želita, da bi še mnogo let delali skupaj in skrbeli za lastno samooskrbo, ker jima veliko pomeni. Pri tako dobri gospodinji, aktivni članici kmečkih žena in odlični »pekarici«, zagotovo nikoli ne bo manjkalo domačih dobrot.