Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Pungartnik


Na 800 metrih nadmorske višine se razprostira čudovita gorska kmetija Vrhovnik, z razgledom na Slovenske Konjice, Boč, Sleme in vso vitanjsko dolino. Kmetija, stara več stoletij, se ves čas ohranja v istem rodu.

Včasih so se ukvarjali predvsem z živinorejo in gozdarstvom. Intenzivnejši razvoj kmetije so začeli Justinini starši, Anton in Marija, ki sta še vedno pomemben del domačije. V obdobju svojega gospodarjenja sta postavila nov hlev, povečala čredo in se pred slabimi 30 leti posvetila organizirani pridelavi mleka. Izmed treh otrok je doma ostala najmlajša, Justina, ki še danes pravi, »da mora delati«. Zaradi zdravstvenih težav je njeno delo nekoliko omejeno, saj ji ne da dihati, čeprav je polna energije in volje. Zato je kmetijo pred kratkim predala hčeri Renati. V preteklih letih sta z možem Milanom izjemno veliko ustvarila – posodobila hlev, modernizirala strojni park, obnovila hišo, okolico in celotno domačijo, tako da je upravičeno prejemnica vitanjske »kovane vrtnice« za najlepše urejeno kmetijo.

Milan je vse do pokoja hodil v službo, tako tudi Renatin mož Denis danes. Čeprav uspešno pridelujejo mleko in se še vedno ukvarjajo tudi z lesom, je kmetija premajhna, da bi se preživljali le s kmetovanjem. »Metla mora biti,« pravi Milan, ki z izjemno voljo ves čas skrbi za lepo urejeno kmetijo in tudi red v hlevu. Renata je že pogumno sprejela vlogo gospodarice in vedno več nalog prevzema nase, z možem pa kujeta nove načrte – prekriti streho hleva, dokončati dvorišče in podobno. Najlepše je prosti čas preživet, kadar se vrneta še Mitja in Brigita z družinama. Takrat omo in dedija razveseljujejo kar štirje vnuki.