Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Rak


V slogi je moč. Sta tudi volja in razumevanje. S temi vrednotami v srcu družina Rak vodi Bezgetovo kmetijo v Dravinjski dolini.

Ludvik je v poznih sedemdesetih letih kmetijo kupil od sosede, ki ni imela svojih naslednikov. Precej osiromašena kmetija je predstavljala velik izziv in precej težek začetek. Vse je bilo treba postaviti na novo, nakupiti kmetijske stroje, kmetovati pa so začeli z eno samo kravo. Vse do danes so kmetijo postopoma širili tako po zemlji kot po dejavnostih. Ob službi je Ludvik skupaj z žal že pokojno soprogo Albino razvijal kmetijo in skrbel za dva otroka, sina Boruta in hčer Mojco. Na začetku so svoje delovanje začrtali v smeri mlečne proizvodnje, hkrati pa vzpostavili tudi rejo pitancev. Obe panogi ostajata osrednji vse do danes, ko na kmetiji mesto gospodarja počasi prevzema sin Borut.

Z roko v roki oče in sin opravita večino dnevnih nalog v hlevu in na zemlji, Borut pa vodi še svojo dopolnilno dejavnost – žagarstvo. Pri delu jima pomaga tudi Borutova soproga Lidija, veselje do kmetije pa sta nasledila že najmlajša člana družine, Aljaž in Taja. Občasno se vsa družina rada zbere v osrčju kmetije, takrat se domov vrne hči Mojca z družino, dedka pa razveseljujejo trije vnuki. »Največ nam pomeni, da se dobro razumemo s sosedi,« pravi Ludvik, ki v ospredje postavlja sosedsko pomoč in razumevanje. Če je tega dovolj, je veliko lažje delati. S to mislijo bodo delali tudi naprej. Pred kratkim so dokupili še nekaj zemlje, v prihodnosti pa Borut načrtuje dodatno širitev in posodobitev kmetije.