Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Rak


Družinski priimek Drofelnik se je širom po Sloveniji razširil prav s kmetije Drofelnik z Brezja. Prve omembe kmetije, na kateri se iz roda v roda razlega tudi glasba, segajo vse v leto 1460.

Glede na letnico, zapisano v starih urbarjih, naj bi kmetija obstajala že vsaj 600 let. Pred več kot 100 leti so jo kupili predniki Rakovih. Po vojni je bil Frančev oče dolgo popolnoma sam, njegovi otroci in žena pa so živeli na drugi kmetiji. K očetu so se preselili, ko je Franc dopolnil 12 let. Iz precej zapuščene domačije so potem s skupnimi močmi kmetijo začeli postavljati na noge. Oče je družino kmalu zapustil, tako da so naloge gospodarja že zelo zgodaj padle na Frančeva ramena. Najprej sta mu pomagala brata, pozneje sta večino ustvarila z ženo Ireno.

Na hriboviti kmetiji je še danes glavna panoga les, za preživetje družine so ključne tudi službe, vse od šestdesetih let pa pridelujejo mleko. Hči Mihaela je zrasla s kmetijo v srcu in se tudi preselila na še bolj hribovito in visoko kmetijo v Luče. Sin Andrej se s svojo družino rad vrača domov, kjer pa največ pomaga sin Gregor, po poklicu vzgojitelj, ki mu ni problem zavihati rokave. Ima izjemno veselje do gozda in vsega, kar se dogaja na kmetiji, zato bo nekoč zagotovo dober naslednik. Po krvi Rakovih se pretaka tudi uglašena kri, napojena z veliko strastjo do glasbe. Frančev oče in strici so bili vsi glasbeniki, to sta nasledila tudi Andrej in Gregor, danes člana zelo znanega ansambla Golte. »Največ mi pomeni, da smo uspeli obnoviti kmetijo, še posebej sem zadovoljen, ker imajo veselje do nje tudi nasledniki,« svoj pogled na življenje na kmetiji sklene Franc.