Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Rakun


So zgodbe in so zgodbe, ki pustijo sledi. Kmetija Rakun iz Trnave pri Gomilskem, po domače pri Trap, se ponaša z več kot stoletno tradicijo. Danes za njen življenjski utrip skrbi Peter z družino.

Peter že v mladosti nikoli ni razmišljal, da zanj obstaja drugačna služba. Njegova prva investicija je bil nov hlev, ki je dal slutiti, da Peter misli resno. Novost na kmetiji pa je omogočila bolj kakovostno življenje goveda in tehnološko naprednejšo molžo.

Peter pravi, da kmetija ne zraste čez noč. To misel dopolni mama Marija, ki pove, da je njihova, nekoč dobro stoječa kmetija, skoraj propadla. Skupaj z možem Jožefom pa sta jo ponovno postavila na noge.

Peter je kmetijo prevzel leta 2007. Pri delu mu je v veliko oporo žena Simona, nepogrešljiva zlasti pri administraciji, ki jo vodi poleg svoje redne službe. Za delo poprimejo tudi otroci Blaž, Matevž in Urša. Ker je par pridnih rok vedno dobrodošel, je delo Petrovih staršev vedno cenjeno.

Na kmetiji pridelujejo in prodajajo mleko v Mlekarno Celeia že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. V isti sapi Peter poudari pomembnost, da slovenski potrošnik kupuje kakovostno surovino slovenskih proizvajalcev. Prav zato s srcem podpira povezovanje in sodelovanje na domačih, slovenskih tleh.

Za prihodnost imata Peter in Simona mnogo želja in načrtov. Ena od njih je tehnološka izboljšava pridelave mleka. Potihoma pa tli želja, da bi kmetijo nekoč prevzeli in razvijali njuni otroci.