Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Ramšak


Domačija Ramšakovih, po domače Paragojnik, leži na približno 820 metrih nadmorske višine, kjer je razgled na Spodnjo Savinjsko dolino najlepši. Mimo kmetije vodi Evropska pešpot, iz Radelj do Strunjana.

Oblika in velikost hiše kažeta na to, da je bila zidana za kmečki turizem. Vojkova mama Majda in oče Franc sta kmetijo prevzela v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, rodila pa se jima je tudi hči Magda. Prodajo mleka so začeli po letu 1972, do Letuša ga je s triciklom vozil Vojkov stric.

Odločitev o tem, kaj početi v življenju, za Vojka ni bila težka, saj je že v osnovni šoli v spisu pisal, da bo kmet. To delo še danes opravlja z veseljem in pravi, da mu je bilo to zapisano v gene. Glavni vir prihodka predstavlja prireja in prodaja mleka v Mlekarno Celeia, poleg tega pa opravlja dejavnost zimske službe za potrebe občine Braslovče. V lasti imajo tudi gozd.

Nekoč oba zaposlena sta Vojko in njegova žena ostala doma in leta 2006 kmetijo prevzela. Investicija v letu 2014, nakup balirke in ovijalke, jim je zelo olajšala delo na travniku, kljub temu pa je še vedno veliko ročnega dela.

Vojko in njegova žena, ki je tudi članica Društva kmetic Zgornje Savinjske doline, si rada privoščita izlet v hribe ali toplice in obiskujeta kmečki turizem. Idejo o življenju v naravi ter pridnosti in poštenosti prenašata na sina Tilna in hčer Valentino. Slednja obiskuje gostinsko šolo in si želi izpolniti prvotni namen gradnje hiše – imeti svoj kmečki turizem.