Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Rančan


Na kmetiji Hlebi v Novi vasi prav vsem družinskim članom veliko pomeni ohranjanje tradicije in skrb za kmetijo, največ pa doma pridelana hrana in dobri medosebni odnosi.

Pred petimi desetletji sta kmetijo z le nekaj glavami živine, ki se je s kmetovanjem zgolj preživljala, začela razvijati in širiti Stanislav in Jožefa. Vsako leto sta ustvarila nekoliko več, nekaj let po njunih začetkih pa sta začela prodajati mleko. Postopoma sta povečevala čredo, obnavljala in gradila objekte, zgradila nov hlev in kar dve hiši. »Bila sva čisto brez mehanizacije, prav vse sva morala nakupiti,« se spominja Jožefa. Po očetovi smrti je mami ob bok stopil Branko. Še vedno hodi v službo, zato je pomoč mame Jožefe in sestre Marte še kako pomembna. Nemalokrat je neprecenljiva tudi pomoč osnovnošolke Aleksandre, Martine hčere.

Ohranjajo tradicijo pri delu in ohranjajo tradicijo pri kuhi. Pravijo, da še vedno kuhajo po starem, pečejo domači kruh, zase in za živino še vedno sejejo, naredijo si okusne domače salame in bunke, imajo celo pšenico in svojo moko. Doma pridelana hrana jim največ pomeni. Tako za ljudi kot tudi za živino. Zanje dobro skrbijo in gledajo, da sta ves čas zagotovljeni higiena in dobra krma. Le če bodo ohranili zdravje, pri sebi in živini, bodo lahko dobro delali in morda še kaj povečali, so prepričani zelo povezani člani družine. »Zelo se razumemo,« radi povedo Rančanovi in dodajo, da so medosebni odnosi, tudi s sosedi, najpomembnejši.