Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Razboršek


Pri Trbovc v Brodnicah je doma tradicija. Tradicija kmetije in tradicija kulture. Že vrsto let so uspešni kmetje, zadnji rod pa sestavljajo odličen kvintet Dori.

Na 23 hektarjev veliki kmetiji, ki je še danes tudi precej samooskrbna, je mlečna pridelava osrednja panoga, živinoreja ves čas osrednja dejavnost, nekoč pa so, kot na vseh kmetijah slovenskega podeželja, veliko sejali. »Imeli smo vseh vrst žita, orali smo s konjem in kravo, moji vrstniki so se igrali, jaz pa sem kopal koruzo,« se svojega otroštva spominja Alojz. Z nekaj litri mleka, ki so ga na začetku z mopedom v mlečnih kanglah vozili v zbiralnico, so začeli že Alojzovi starši, Alojz st. in Ana. Ko je sosednja kmetija ostala brez naslednika, so skupaj z Alojzom in Karlo dokupili zemljo in svojo posest zelo povečali. To je omogočilo tudi postopno povečanje mlečne proizvodnje. Za lažje delo sta naslednika morala nakupiti tudi večji del kmetijske mehanizacije in posodobiti poslopja.

Danes je z njima na kmetiji sin Primož, izšolan kmetijski tehnik, ki z ženo Majo največkrat pomaga po službi. Za konje, kokoške in prijetno počutje teličk poskrbi najmlajša članica družine, simpatična Iva. Sinovi, Primož, Boris in Marko, pa tudi snaha Maja, ne ohranjajo samo tradicije kmetije, temveč tudi strast do kulture, še posebej glasbe. So izjemni glasbeniki in profesorji, ki s svojim kvintetom Dori popestrijo marsikatero prireditev in osebno slavje, Maja pa s čudovitim glasom pričara prav posebno vzdušje.