Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Razdevšek


Pozitivna energija in veselje zaznamujeta delo na kmetiji Razdevšek, po domače pri Flernet. Tako člani družine uspešno premagujejo ovire na poti do ciljev, z veseljem ob doseženem pa se rojevajo nove želje po napredku na kmetiji.

Na kmetiji Razdevšek za to, da je delo opravljeno, skrbita Vinko in žena Zdenka. Pomagajo jima trije otroci: Maša, Tjaša in Aljaž. Zdenka pove, da se s pridelavo mleka ukvarjajo že od samega začetka. Na kmetiji so imeli prvi traktor na Ponikvi, zato so z njim pomagali delo opraviti še pri sosedih, ti pa so v zameno pomagali pri opravilih, ki so morala biti ročna. Včasih je bilo tega dela več, zato je bila pomoč med sosedi pogostejša, opravljenemu delu pa so po Zdenkinem pripovedovanju sledili slastni zaključki.

Zdenka se že nekaj let ukvarja tudi z dopolnilno dejavnostjo peke kruha, peciva in potic. Pri tem si prizadeva uporabljati naravne sestavine in ohranjati nekatere tradicionalne recepte, recimo recept za upognjence.

Za prihodnost načrtujejo usmeritev v pašno živinorejo, če bo le mogoče, in v ekološko kmetovanje. Sicer je prihodnost kmetije Razdevšek zagotovljena. Na kmetiji rad dela sin Aljaž, hčerka Tjaša, ki obiskuje pedagoško fakulteto, pa razmišlja o delavnicah za otroke, ki bi jih uvedli na kmetiji.