Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Reberšak


Kmetijo Reberšak smo spoznavali z gospodarjem Mihaelom. Skupaj z ženo Albino jima je uspelo postaviti odlično kmetijo. Da kmetija zadiha s polnimi pljuči, je potrebno mnogo odpovedi. Vendar to ni težko, saj sta Mihael in Albina svojo življenjsko zgodbo zapisala domači grudi.

Ko je Albina prišla k hiši, je bila kmetija samooskrbna. Imeli so pet glav živine, danes jih imajo 40. Z intenzivnejšo pridelavo mleka in prodajo so se začeli ukvarjati leta 2002. Današnjo podobo kmetije dopolnjujeta še dve kmetiji, ki sta se pridružili pozneje, vsakodnevno delo pa je prežeto tudi s skrbjo za vinograd. Mihael pove, da se njegov dan začne ob štirih zjutraj, ob 4.30 je že v hlevu, kjer je dve ali tri ure. Doda: »Kmetijo lahko zapustiš v enem mesecu, da pa jo gor spraviš, potrebuješ 10 ali celo 20 let.« Da se bo Mihael zapisal kmetiji, je bilo začutiti, že ko je naredil prve korake. Kot 10-letni fant je prevzel odgovornost za košnjo. Kmalu je spoznal, da so »ti bregi« zelo zahtevni, zato sta z ženo Albino marsikateri travnik zravnala, da je danes delo lažje.

V letih skupnega življenja sta se Albini in Mihaelu rodila sinova Jernej in Emil. Slednji je ostal doma, kjer službene obveznosti združuje z delom na kmetiji. V oporo mu je partnerka Maja, domače dvorišče pa je napolnjeno z otroškim smehom vnuka Marka.

Mihael in Albina sta še mlada in čuti se energija, s katero bosta tudi v letih, ki sledijo, vztrajala na domačiji. Hkrati si želita, da bi otroci nadaljevali njuno delo in da bi se življenjski utrip na kmetiji nadaljeval.