Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Rihter


Pred davnimi časi je živel svobodnjak Ulrik, zapisan kot lastnik kmetije pod Menino planino že leta 1426. Današnji lastniki imajo celo popis živine iz stoletja pozneje, iz katerega je razvidno, da so vse od takrat redili mešano živino.

Skoraj pol tisočletja kasneje še vedno glavna dejavnost kmetije Podmeninšek ostaja živinoreja, glavni vir prihodka pa je prireja mleka, saj ga letno oddajo okrog 260.000 litrov. Na kmetiji, kjer obdelujejo 38 hektarjev in imajo skoraj 60 hektarjev gozda, skozi rodove tradicija ostaja tudi gozdarstvo. Prej bolj samooskrbno kmetijo so po vojni začeli intenzivneje razvijati, a na začetku še vedno brez večjega dobička. Za preživetje družine so hodili tudi 20 km peš v Kamnik prodajat domače maslo, pa orehe in jajca. Intenzivneje sta se mlečni prireji posvetila Ana in Ivan, ki sta še vedno pomemben del kmetije.

Bratska povezanost omogoča, da danes kmetijo uspešno vodita Ivan in njegova soproga Zlata z nepogrešljivo pomočjo brata Mirana. Skupaj delajo in živijo, naloge pa si smiselno razdelijo. Miran vodi krave, kot se pošalijo, Ivan skrbi za krmo, skupaj opravljata strojna dela, Zlata pa pomaga v hlevu predvsem v večernih urah. S skupnimi močmi so veliko ustvarili: širili, obnovili in zgradili objekte, dokupili stroje ter razvijali mlečno proizvodnjo. Strokovni nasveti, izmenjava izkušenj in zagotavljanje dobrega počutja živine so njihov recept za uspeh. Devetčlanski družini, del katere so tudi otroci, Špela, Manca, Ivo in Zala, največ pomeni, da so v stiku z naravo, da je njihov dan razgiban in vsak drugačen. Tudi dediščina je zanje pomembna. Ohranjajo jo predvsem v tradicionalni kuhi in peki, Miran pa veselje do tradicije izkazuje še kot ljubitelj starodobnikov z obnovo starih vozil.