Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Rogelšek


»Medtem ko so gnali živino na pašo, se je naučil jodlati,« se spominja otroštva s svojim bratom, poznanim kot jodlar Lojz, Kristina, ki je ob petih bratih kot edino dekle ostala doma in prevzela kmetijo. Še danes pri vodenju pomaga hčeri Vidi.

Nekoč so na kmetiji veliko sejali in se ukvarjali s sadjem – stiskali in pridelovali so domači jabolčnik, kuhali žganje, svoje izdelke pa prodajali v zadrugi. Včasih so gojili tudi hmelj, ves čas pa zase redili nekaj živine. Na kmetiji sta sodobno kmetovanje vzpostavili predvsem zadnji dve generaciji. »Včasih je bil dovolj en traktor, sedaj jih mora biti več,« se nasmeji Kristina, mama današnje lastnice, ki je nekdaj vodila kmetijo skupaj z možem Francem. Še vedno pomaga svoji hčeri in njenemu možu Cirilu, ki sta gospodarja vse od leta 2009.

Glavna dejavnost ostaja mlečna proizvodnja, glavni vir preživetja šestčlanske družine pa sta njuni službi. Ob pridelavi mleka nekaj doprinese tudi gozd, zase pa zredijo še kakšno svinjo, kokoši in pridelajo veliko zelenjave. Mleka letno oddajo okrog 50.000 litrov v Mlekarno Celeia, za kakovostno pridelavo pa stremijo h kakovostni krmi in dobremu počutju krav molznic. Za to poskrbita tudi hčeri Mojca in Nina. Krmljenje živali je njuno vsakodnevno delo, potem ko so opravljene šolske naloge. Kmetija, velika 32 hektarjev, zahteva kar precej dela, vendar se ob nedeljah družina rada odpravi na izlet. Da bo za to še kakšen dan več, bi veliko pripomogel še nekoliko modernejši strojni park. In prav to je zagotovo ena od glavnih želja za prihodnje dni.