Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Rotovnik


V objemu neokrnjene narave in sožitju s kulturnozgodovinsko dediščino se predstavlja kraj Vitanje. Biser njegove tradicije je način življenja, kjer kljub hribovitemu območju in težkim pogojem njegovi prebivalci s ponosom pišejo zgodbe o življenju. Hkrati so ponosni, da so na teh koncih korenine pionirja slovenske astronavtike Hermana Potočnika, enega izmed svetovnih vizionarjev na področju raketne tehnologije.

In v tem kraju svojo življenjsko zgodbo piše družina Rotovnik, ki jo domačini poznajo po domačem imenu pri Adrinek. Včasih je bila kmetija usmerjena v samooskrbo, ukvarjali so se z vzrejo krav in bikov. Leta 1978 se je ponudila priložnost, da začnejo s pridelavo mleka. Sprva so mleko vozili v skupno zbiralnico. Začetki so bili skromni, saj so najprej oddajali 10 litrov mleka na dan, kmalu 40 litrov, skozi leta rasti črede pa se je izoblikovala potreba po lastnem mlekovodu in zbiralnem mestu. Investicijo so izpeljali leta 2000.

Danes za življenjski utrip kmetije skrbijo tri generacije. Marko in Ksenija sta kot mlada prevzemnika kmetijo prevzela leta 2014. Z izkušnjami in svojim znanjem so jima v oporo Markovi starši, Franc in Zalika. Ob spominih, kako je kmetija rastla in se razvijala, oživijo spomini in občutki, ko so kupili prvi traktor Ursus (1975) in ko so korak za korakom z lastnimi sredstvi skrbeli za rast črede in razvoj kmetije.

Za smeh na domačem dvorišču in dobro voljo poskrbita najmlajša člana družine, Neli in Patrik. Sta ponos staršev, Marka in Ksenije, kar daje njunemu delu dodaten smisel. Marko in Ksenija v prihodnost zreta previdno, z zavedanjem, da se trg danes zelo spreminja. Zato bosta svoje odločitve sprejemala glede na finančno zmogljivost kmetije, s ciljem nadaljevati njen življenjski utrip in hkrati ustvarjati prijetno življenje.