Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Satler


Trata pod stoletno hruško ob starem kozolcu je stkana tudi iz pripovedi generacij, ki pokončno in z vero v lepši jutri kmetujejo že 400 let. Ker je v življenju vredno pustiti sledi.

Kmetija Satler, po domače pri Jajčnik, na kateri v sožitju bivajo tri generacije, je postavljena v slikovito okolje med Polzelo, Andražem, Šempetrom in Ponikvo. Leta 2000 jo je prevzel Franci Satler, od očeta Alojza, in skupaj z ženo Janjo nadaljujeta družinsko tradicijo. Ko se zavrtijo spomini, spregovori dedek Alojz, da je odraščal v družini s petimi otroki. Že kot desetletni fant je izgubil očeta, mati je ostala sama z otroki. Bratje in sestre so odšli v službo, sam pa je ostal doma. Leta 1968 je z ženo Erno prevzel kmetijo. Ukvarjanje s hmeljarstvom je omogočilo, da so postavili hlev. Zaradi nevzdržno nizkih cen in velikih stroškov vzdrževanja pa so hmelj v devetdesetih opustili. Takrat so povečali število živine. Če se ozre na opravljeno delo, je najbolj ponosen na sina Francija, ki nadaljuje družinsko tradicijo.

Danes Franci z ženo Janjo nadaljuje pridelavo mleka in sodelovanje z Mlekarno Celeia. S ponosom spremljata razvoj slovenskega podeželja in podpirata Mlekarno Celeia v njeni zavezi, da odkupuje in predeluje izključno slovensko mleko. Franci pravi: »To je velika prednost za nas kot majhen narod.«

Če zapišemo, da je sedanjost kmetije v rokah očeta Francija, potem je prihodnost v rokah sina Roka, ki že razmišlja o modernizaciji strojev, kvaliteti krme in večjem udobju za živali.