Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Savinek


Kmetija Savinek piše svojo zgodbo že več rodov. Ves čas so se razvijali in postavljali trdni temelji za izzive, ki jih piše prihodnost. Ker je vredno, za nove generacije.

So zgodbe in so zgodbe, ki pustijo sledi. Rudija je ljubezen vodila na Vransko, na kmetijo, ki jo domačini poznajo pod imenom pri Turnšek. Kmetija obsega 8 hektarjev lastne obdelovalne površine, približno 10 hektarjev gozda, kar nekaj zemlje pa je tudi v najemu. V hlevu je povprečno 66 glav goveda, od tega povprečno 30 krav molznic. Včasih je bila na kmetiji zelo pomembna dejavnost hmeljarstvo, danes pa se ukvarjajo s pridelavo mleka.

Rudi je imel v svojih mladostnih željah mnogo ciljev. Končal je srednjo elektrošolo. Kar 20 let sta bila z ženo Marjano razpeta med obveznosti v službi in delo doma. Pozneje se je odločil, da ostane doma, na kmetiji, kjer je odraščala žena Marjana.

Rudi in Marjana sta ponosna, da sta hčerko Majo in sina Arneja naučila delati in spoštovati zemljo. Za prihodnost si želita, da se življenjski utrip na domačiji nadaljuje. V ponos jima je vnuk Žiga. Prednost kmetije vidita v kakovosti opravljenega dela, saj opažata, da ljudje vedno bolj cenimo varna živila, vedno bolj nam je pomembno, kdo je proizvajalec in kako je neko živilo proizvedeno. Verjameta, da je kakovost pravi odgovor za uspeh, ne samo kmetije, ampak vseh, ki so vpeti v ponudbo prehrambnih izdelkov.