Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Šibal


V kraju, ki so ga zaznamovali škof Anton Martin Slomšek, kartograf Blaž Kocena in slovničar Mihael Zagajšek, svojo življenjsko zgodbo piše kmetija Šibal. Prepletena je z več kot 200-letno tradicijo s ciljem podati znanje in ljubezen do zemlje prihodnjim rodovom.

Danes za življenjski utrip kmetije skrbita Anton in Vladka z otroki, Špelo, Klaro, Evo, Nikom in Janom. Da pridobljeno znanje in izkušnje ne potonejo v pozabo, poskrbijo Antonovi starši, ki pomagajo z nasveti in delom na kmetiji.

Anton je svoja otroška leta preživel v družbi dveh bratov in sestre. Delo na kmetiji mu nikoli ni bilo pretežko. Že takrat so se ukvarjali s pridelavo mleka in vzrejo piščancev. Mleko so sprva nosili v kanglah v skupno zbiralnico k sosedu, po domače pri Adrineku, od tam pa naprej v mlekarno. Čez leta so na kmetiji Šibal postavili skupno zbiralnico kar doma.

Trdo delo in rast kmetije je spremljala želja po razvoju in lažjem življenju. Leta 2003 so posodobili hlev, postavili molzišče in lastno zbiralnico. Danes je v hlevu povprečno 70 glav goved, od tega 25 molznic. Ko je dela veliko in ga je treba opraviti v kratkem času, je pomoč širše družine, tako Antonove kot Vladkine, vedno s hvaležnostjo sprejeta.

Kljub negotovosti Anton in Vladka gledata v prihodnost s kančkom optimizma, kar pomeni, da bosta razpoložljiva finančna sredstva vložila nazaj v kmetijo. Pri tem ostajata zvesta sebi z zavedanjem, da so družina in skupni trenutki vedno na prvem mestu. Dom je kraj, kjer vedno grejejo sončni žarki in toplina, tudi ko zunaj piha veter.