Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Simončič


Mnogo življenjskih utrinkov je zaznamovalo kmetijo Simončič. Ponosno povedo, da tukaj življenje s priimkom Simončič teče že več kot 300 let.

Danes za rast in razvoj domače kmetije skrbi Jože z ženo Olgo, ki se je primožila iz vasi Klake, Lesično. Da imata delo in skrb za domačo grudo smisel, družino dopolnjujejo otroci, Marjeta, Polona, Gašper in Ida.

Jože je otroška leta preživel v družbi sestre Brigite. Kmetija je bila manjša, imeli so od šest do osem glav živine. Delo je bilo težko, saj se je opravljalo predvsem ročno. Mleko so nosili v skupno zbiralnico v Sotsko. Včasih je bilo več manjših kmetij in vsaka je oddajala mleko. Danes v Podsredi vztraja le še on.

Jože poudari, da je kmetija iz leta v leto rastla. Danes imajo v hlevu povprečno 70 glav živine, od tega od 25 do 30 molznic. Žena Olga ponosno pove, da imajo za živali svojo krmo in da so pozorni na kakovost krmil, saj je njihova kmetija vključena v certifikacijsko shemo Brez GSO – pridelano/proizvedeno brez gensko spremenjenih organizmov.

V družini se med seboj cenijo, vsak dan pa je prepleten tudi z dejavnim družbenim delovanjem. Olga poje pri pevskem zboru, aktivna je pri gasilskem in turističnem društvu ter je hkrati dejavna članica Rdečega križa. Ida, najmlajša članica družine, v letu 2017/2018 ponosno opravlja poslanstvo mlečne kraljice ZELENE DOLINE Slovenije.

V letih, ki sledijo, bo kmetijo prevzel sin Gašper in sam pove, da je njegovo srce doma na kmetiji. Svoje znanje nadgrajuje na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Hočah, v prihodnosti pa ga bo vtkal v svoje načrte o razvoju domače kmetije.