Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Sinkovič


V osrčju zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka v neokrnjenem podeželskem okolju stoji kmetija Sinkovič s 40-letno tradicijo prireje mleka in mladim podjetnim navdihom sedanjih gospodarjev.

Čeprav sta bili kvaliteta in tradicija pri Sinkovičevih vedno pomembni, je kmetija zadnja leta s sirarno in predelavo mlečnih izdelkov dobila še dodano vrednost. Mlada prevzemnica Katja je tako kot drugi dve sestri izjemno podjetna, z veliko mero dobrega občutka in predvsem veselja do kmetije in predelave mleka v kakovostne in izjemno okusne mlečne izdelke. Čeprav je bila pobudnica pogumne podjetniške poteze Irena, se je Katja v tej vlogi odlično znašla. Kmetija, ki ima bogato zgodovino, v kateri pomembno vlogo nosita prednika Mihael in Frančiška, za njima pa še vedno zelo pomembno Mihael in Katarina, obsega dobrih 10 hektarjev ozemlja, letno pridelajo okrog 110.000 litrov mleka.

Ker se zavedajo pomena kakovosti mleka, posebno pozornost namenjajo prehrani krav. Osnovno krmo pridelajo sami, iz polnovrednega mleka pa pridelujejo probiotične sadne in navadne jogurte, skuto, namaze in mlade sire ter jih nato prodajo v domači trgovinici in v Pekarni pod gradom v Podčetrtku. S skupnimi močmi sledijo načrtom in željam, poleg staršev pa Katji ob strani stoji partner Mitja. Pri njih je ves čas pestro in razgibano, kar je nedvomno boljše od mestnega življenja. In če je za trenutek (pre)mirno, za drugačno vzdušje hitro poskrbita najmlajši članici družine, Žana in Živa. Tako povezani, z veliko volje in dobrimi idejami jim bo z roko v roki vsekakor uspelo uresničiti še marsikatero željo.