Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Sirše


Kulturno dediščino občine Braslovče bogati tudi lepo ohranjena Rezarjeva stara kmečka hiša, zgrajena leta 1806. Čeprav v njej nihče več ne prebiva, še vedno lahko služi svojemu namenu in prikazuje tedanje življenje.

Ena zadnjih lesenih hiš v Savinjski dolini stoji na Rezarjevi domačiji, naseljena pa je bila vse do leta 1983. Danes si lahko ogledamo njeno notranjost, ki slikovito prikazuje življenje v tistem obdobju. Zaradi te vrednosti celotna domačija, nekoč majhna kmetija z nekaj živine in hmelja, živi pod spomeniškim varstvom. Za skrbnost in urejenost kmetije zadnja leta skrbita Tomaž in žena Majda, ki živita v sožitju še z dvema generacijama, mamo Ljudmilo, hčerjo Matejo, sinom Milošem in njegovo ženo Mojco.

Nasmejana in vedra družina je ena redkih v kraju, ki še vedno vztraja pri oddajanju mleka, sejejo tudi žito, za domače pridelke in izdelke vzredijo nekaj živine, imajo domačo moko, ajdovo kašo in druge dobrote, ki jih radi podarijo svojim bližnjim. Mama Ljudmila je še vedno glava družine, nam pove njena snaha, saj mora Majda vsako jutro v službo, tako da mama skrbi za gospodinjstvo in zelo veliko pomaga pri kmetiji. Nekoč je precej pletla in ohranjala stare kmečke običaje in ročne spretnosti.

Ljubezen do peke in kuhe je vzljubila tudi Majda, ki pa svoje misli rada sprosti še v naravi med nabiranjem gob in zelišč. »Ko bom v pokoju, bom vse počela,« pripoveduje v pričakovanju. Do takrat pa ima željo, da bi še povečali mlečno proizvodnjo in sinu omogočili zaposlitev doma. »Kmetija je specifična stvar; če za njo ne stoji vsa družina, ni uspešna. Je delavnica pod milim nebom in ni važno, ali z neba lije ali škropi, delo enostavno moraš opraviti,« sklene svoje misli.