Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Sivka


Nova Cerkev je kraj, kjer leži nižinska kmetija Danijela Sivke. Na njej na naravi prijazen način pridelujejo kakovostno in zdravo hrano. Kraj se omenja že v 12. stoletju in ima bogato zgodovino. Današnje poimenovanje Nova Cerkev je že tretje, po gradnji nove cerkve v davnini. V neposredni bližini je delujoč Soržev mlin, le malo stran grad Lemberg in Terme Dobrna.

Danijel je velik ljubitelj narave in živali, svojo srečo pa je živel ob trdem delu na kmetiji. V njem je združeno veselje do dela na kmetiji že od otroških let, delo zanj ni le obremenitev, temveč zadovoljstvo in osebna sreča. Zadovoljen je, da so na kmetiji vidne sledi napredka, da je kmetija tržno usmerjena v pridelavo mleka.

Danijel je kmetijo prevzel leta 1988. V lasti ima 7 hektarjev obdelovalne zemlje. Najemal je vso razpoložljivo zemljo, tako da zdaj obdeluje 27 hektarjev. Na začetku tržne pridelave mleka je v vasi mleko prodajalo 29 kmetij, danes je ostal edini. Proizvodnjo mleka je vseskozi povečeval, kot so mu dopuščale razpoložljive površine. Hlev je nekajkrat povečal glede na potrebe števila goved. Trenutno ima v hlevu 25 krav molznic lisaste pasme ter vzreja lastni plemenski material za obnovo črede.

Na kmetiji živi pet ljudi, mama Danijela, sin Danijel in Ljudmila ter njuna otroka Mitja in Matjaž. Vsa družina je vpeta v delo na kmetiji. Pridelava mleka je njihov način življenja in glavni prihodek na kmetiji. Danijel načrtuje, da kmalu zaključi gradnjo novega stanovanjskega poslopja, razmišlja pa že o gradnji sodobnega hleva.