Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Skaza


Simpatična družina treh generacij z obilico smisla za humor in pozitivnim pogledom na svet vodi svojo kmetijo Rihter v Velenju.

Gospodarica Marija, sin Peter, njegova žena Anita ter srednješolca Žiga in Špela so člani družine Skaza. Vedno stremijo k temu, da delajo dobro, da delajo prav. Ves čas poskušajo živeti z naravo, skrbijo zanjo in dobro tudi za svojo živino. Gredo drug nasproti drugemu, saj menijo, da toliko, kot daš živini, ti ona vrne. »Čeprav kdaj izgubljaš, se počutiš bolje, ker veš, da delaš dobro,« pravi Peter, ki je prepričan še o tem, da te kmetija z leti enostavno potegne. »To je naše kolo.« S podobnimi stališči delujejo in živijo tudi v kraju, kjer ne moreš le zahtevati, temveč tudi kaj dati.

Ker je zemljo treba obdelovati, redni prihodek pa zagotovi redna dejavnost, so se pred leti odločili za mlečno proizvodnjo. To ohranjajo, saj krije vsakomesečne stroške. Čeprav tudi oni z veseljem pričakujejo boljše čase, izkoristijo bližino mesta, kjer lahko prodajo kakšne izdelke. Zase doma pridelajo čim več hrane. »Nekoč je šele bilo težko,« se spominja Marija – ko je bila mala kmetija po vojni precej opeharjena, po zemlji razdrobljena in osiromašena. Potem sta jo prevzela z možem Francem, bilo je hudo in njegovemu že tako težkemu življenju je sledilo še eno naporno obdobje. A so bili zavedni, trmasti in uspelo jim je, kot jim uspeva še zdaj – tudi z ravno pravšnjo merico humorja, pozitivnim odnosom in slogo. Skupaj so zgradili objekte, gojili hmelj, pozneje začeli pridelavo mleka, da je Peter, ki je ostal doma kljub brihtnosti, zvedavosti in dobrim ocenam, kmetijo prevzel v precej boljšem stanju. Kakovost je osrednje vodilo in sledili mu bodo tudi v prihodnje.