Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Šket


Življenje na kmetiji Šket ni bilo vedno lahko. Z vztrajnostjo in trdim delom premagujejo težke življenjske preizkušnje na poti do svojih ciljev ter nadaljujejo zgodbo kmetije Bogovičar, ki jo je pisalo že več generacij.

Predniki družine Šket so svojo zgodbo na kmetiji začeli pisati že pred več desetletji. Danes na kmetiji živijo babica Marija, mama Marija, stric Štefan ter gospodarica Patricija in njena otroka.

Življenje na kmetiji Šket ni bilo vedno lahko. Po dedkovi smrti naj bi kmetijo prevzel starejši stric Štefan, a ga je doletela nesreča, v kateri je komaj preživel. Danes preživlja dneve na vozičku, s katerega opazuje delo na kmetiji. Kmetijo je prevzel mlajši brat in se odločil za prosto rejo v novem hlevu, s katerim je živalim zagotovil boljše življenjske razmere. Poleg mlečne prireje je skrbel za manjši vinograd, v katerem je prideloval vino za domače potrebe. Sredi uresničevanja njegovih zamisli pa se je zgodila tragična nesreča.

Kot priznava Patricija, ni nameravala prevzeti kmetije, a so jo nastale razmere prisilile v to. Že od malega je bila vključena v delo, zato se je hitro privadila na skrb za 35 glav živine. V veliko uteho sta ji otroka Urška in Timi, ki sta že od malega vajena življenja v naravi, obkroženega z živalmi. S ponosom pove, da rada pomagata v hlevu, skrbita za domače živali ter se igrata po kmetiji. Kljub obilici dela si z otroki rada vzame kakšno nedeljsko popoldne zase. Takrat se odpravijo v hribe, največkrat obiščejo Boč in Donačko goro v neposredni okolici. V prihodnosti načrtuje posodobitev kmetije, povečanje hleva ter razvoj reje pitancev.