Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Škorjak


Življenje pušča sledi in vsaka sled je znak, da je opravljeno delo vredno. Zato na kmetiji Škorjak ponosno nadaljujejo tradicijo staršev, za lepšo prihodnost tistih, ki jim sledijo.

Ko pot popotnika zapelje v kraj Šmarje pri Jelšah, njegov pogled pritegne cerkev sv. Roka, bogato okrašena z baročnim okrasjem. Njeno izjemnost dopolnjuje 14 navzkrižno postavljenih kapel, ki prikazujejo Kristusovo trpljenje, s pretresljivimi kipi v naravni velikosti. In prav v njeni bližini, s pogledom na kraj Šmarje pri Jelšah, stoji kmetija Škorjak.

Marjan, ki danes skupaj z družino (ženo Biserko in otroki Barbaro, Mojco in Robijem) skrbi za kmetijo, je otroška leta preživel v družbi sester Zdenke, Marinke in Bernarde. Po končani osnovni šoli ga je pot za novim znanjem vodila na srednjo lesarsko šolo v Maribor in kasneje se zaposlil v podjetju, ki se je ukvarjalo z obdelavo lesa.

Leta 1995 je prevzel kmetijo ter svoje življenjsko delo posvetil delu z živalmi in zemljo. Začetki so bili skromni, z 10 kravami molznicami. Mleko se je vozilo v skupno zbiralnico na Belo. Danes je ponosen na lastno zbiralnico. V hlevu je povprečno 40 molznic, skupaj povprečno 100 glav goved, mleko pa se prodaja v Mlekarno Celeia.

Na kmetiji je vzpostavljena prosta reja, saj se Marjan zaveda, da dobro počutje živali zelo vpliva na kakovost mleka. In prav kakovost mleka zapisuje nove načrte za prihodnost, ki so usmerjeni v posodobitev hleva.