Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Škrabl


Kmetija Škrabl leži na precej strmem vznožju gozdnatega Plešivca in Boča, zato tam razmere za kmetovanje niso lahke. S kravo so začeli pred mnogo leti, postopoma pa je iz majhne kmetije nastala prav lepa in skrbno urejena domačija.

Kot povesta zdajšnja gospodarja, je tu kmetoval stari stric Ignac, sama pa sta bila zaposlena v okoliških krajih. Že Ignac je oddajal mleko v zbiralnico na kmetijo Janžek, kamor še danes vozijo mleko. Ko je stari stric ostarel, sta Zdravko in Mihaela pustila službo ter se odločila za plemenito, a zahtevno pot kmetovanja. »Življenje na kmetiji je mirno, zelo si povezan z naravo,« doda Zdravko. Začetki so bili težki, saj se je moral priučiti vseh kmetijskih opravil, pri čemur mu je bila Mihaela v veliko pomoč.

Ko sta prevzela kmetijo, sta imela v starem dotrajanem hlevu eno kravo. Že takoj na začetku njune poti so ju čakali novi podvigi: obnovila sta hlev, dogradila še potrebne objekte, posodobila strojni park, uredila dovoz do kmetije in še marsikaj, pripoveduje Mihela. »Vse, kar lahko danes vidite na kmetiji, je rezultat najinega trdega dela,« s ponosom pove. Kot priznavata, je bilo najtežje kupiti krave, saj je težko dobiti dobre molznice. Zato že nekaj let skrbita za lastno vzrejo plemenskih telic in bikcev.

Že dolga leta se požrtvovalno posvečata kmetiji in družini. Večino dela opravita sama, ob tem sta jima v veliko pomoč otroka Alen in Nataša. Kljub obilici dela si družina vzame čas zase. V prostem času se odpravijo na kakšen pohod na priljubljeni točki Boč in Donačko goro ter odigrajo igro nogometa ali namiznega tenisa.