Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Škruba


»Ni težko delati, ko vidiš svoj pridelek. To največ pomeni,« nam zaupa Vladimir, lastnik kmetije Škruba. Še posebej poudari, kako zelo podpira slovensko proizvodnjo in domače proizvode.

Zato je lastnik kmetije Škruba v Velenju vesel, da je del promocijskih aktivnosti, ki spodbujajo, da v ospredje postavimo slovensko domačo hrano. S tako miselnostjo gospodari, odkar je kmetijo prevzel po očetu Mihu. Prav on je na kmetiji začel bolj tržno kmetovati in pridelovati mleko. Sprva so ga prodajali na domu, pozneje so ga vozili v vrtec in šolo ter ga z leti začeli oddajati v Mlekarno Celeia. Svojčas so redili tudi pitance in imeli nekaj hmelja, mama Ivanka pa je veliko izdelkov pridelala in predelala doma ter jih tudi prodajala.

Z ženo Jožico že dolga leta vzdržujeta objekte, ki so jih že prej postavili starši, obnavljata strojni park, nekaj malega sta k poslopjem še dogradila ter uspešno kljubujeta strminam in razdrobljeni zemlji njihove kmetije. »Kjer koli je naša zemlja, se nekaj dela. Enkrat letališče, drugič ceste, vodovod, pa razni izkopi,« se izpove Vladimir, ki je nekoliko v dvomih o njihovi prihodnosti, saj naj bi nekoč po njihovi zemlji vodila hitra cesta, na posesti pa so tudi številne zazidljive parcele. Zato je za zdaj skromen glede načrtov in želja, želi si le zaključiti svojo zgodbo. Podrobneje se bodo o prihodnosti kmetije odločali nasledniki, sinova, Marko in še posebej Gregor, ki je že izkazal zanimanje za nasledstvo. »Ko si mlad, moraš delati, mladi imajo elan,« še doda Vladimir, ki bo načrte prepustil sinovoma, s svojo ženo pa si bo v prostem času oddahnil v hribih, toplicah ali užival z vnukom Gašperjem.