Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Smešnik


Se vam je v življenju že zgodilo kaj nepričakovanega? Ali imate kakšen cilj, ki se ga trudite doseči in vam kar nekako ne uspe, pa čeprav imate rešitev pred očmi? Takrat se spomnite, da se v življenju vse zgodi z razlogom. Prav s temi besedami najmlajša hči v težkih trenutkih pomiri Danico in Franca.

Železnica je bila Frančevemu očetu in staremu očetu glavni vir prihodka, z nakupom kmetije leta 1936 pa je bilo poskrbljeno za dodaten zaslužek. Prodaja mleka v Mlekarno Celeia se je začela v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Franc in njegova žena Tatjana, oba nekdaj zaposlena, sta se med letoma 1986 in 1994 ukvarjala tudi s prašičerejo, danes pa svoj čas posvečata intenzivni prireji mleka.

Na kmetiji je še vedno veliko ročnega dela. Velik izziv za sina Mitjo je košnja v bregu, kjer adrenalina nikoli ne primanjkuje. Francu in Tatjani sta se rodili tudi hčerki Mateja in Maja. Mateja je zaposlena, Maja pa opravlja magisterij študijskega programa Radiološka tehnologija.

Čas za počitek se redko najde. Vedno dobrodošla pomoč sosednjih kmetov Smešnikovim omogoči nekaj trenutkov zase, ki jih najraje izkoristijo za kratek izlet.