Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Smole


Na kmetiji Smole, ki jo domačini poznajo pod imenom Čretovškovi, kmetujejo že več kot 150 let. O tem priča umetelno izdelan kamniti okvir vrat v hlev iz leta 1836. Poseben pridih kmetiji dajeta več kot 80 let stara lipa in stara kmečka hiša, ki so jo sedanji lastniki lepo obnovili.

Kot pripoveduje sedanji gospodar Alojz, se na Čretovškovi kmetiji kmetuje že več kot 150 let. To je zapisano na umetelno izdelanem kamnitem okviru vrat na hlevu z zavidljivo letnico 1836. Nekoč sta bili na tem območju dve kmetiji, vendar sta se nato združili. Odtlej se je zvrstilo že več generacij.

Z ženo Kristino se poznata že iz mladosti, saj sta skupaj obiskovala osnovno šolo. Ko sta se leta 1978 poročila, so starši prepisali kmetijo nanju. Njuna pot se je začela na majhni kmetiji, z dvema kravama in dvema paroma volov za obdelovanje zemlje. Že takrat so oddajali mleko, sprva le okoli pet litrov, in ga dan za dnem nosili v bližnjo zbiralnico. Ko se je lokacija prestavila, so kangle, polne mleka, nosili v lesenem košu do 3 km oddaljene zbiralnice.

Mehanizacija kmetije se je začela z nakupom traktorja, pred približno 35 leti so kupili še molzni stroj. Zanimiva zgodba je s tem. »Kupili smo ga v Italiji, ker so tam imeli zelo dobre stroje. Ponj je šel brat s fičkom, vendar pa je imel na carini nemalo težav zaradi precejšnje količine gotovine. Ob prečkanju meje so mu ga skoraj zaplenili,« se spominja.

V zakonu so se jima rodili otroci Urban, Anita in Jožica. Dekleti sta se odselili in si ustvarili družini, medtem ko je Urban z ženo Marino in hčerko Julijo ostal doma in si zaposlitev našel v Mlekarni Celeia. Starši upajo, da bo kmetijo nekoč prevzel sin.