Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Sopotnik


Več kot 200 let dolgo zgodbo kmetije Sopotnik, po domače pri Mih, danes piše Viktor z ženo Majdo, sinom Gašperjem, hčerko Judito in očetom Francem. O tako dolgi tradiciji kmetije priča tudi stara hiša, v kateri živi Franc.

Mleko oddajajo, vse odkar Viktor pomni. Sprva so ga vozili v skupno zbiralnico v Šešče, danes pa je zbirno mesto prav na njihovi kmetiji. Od leta 2001 imajo tudi mlekovod, iz katerega gre mleko direktno v bazen.

Kmetija se je razvijala skozi leta, zagotovo najpomembnejša odločitev pa je bila po besedah Viktorja leta 1998, ko so se prenehali ukvarjati s hmeljarstvom in se posvetili izključno mlečni proizvodnji. Pomembna je bila tudi pridobitev prvega traktorja, leta 1969, po Viktorjevih besedah je bil prava senzacija.

Viktor se spominja, da je bilo v njegovem otroštvu veliko več ročnega dela, zato so otroci morali pomagati in časa za igro niso imeli veliko. Pravi, da pa so bile igre drugačne kot danes, saj so se otroci zaradi redkega prometa igrali kar na cesti, tam so se žogali in igrali med dvema ognjema.

Na kmetiji pri Mih za delo poprimejo vsi, tako da ob odsotnosti staršev Gašper in Judita za kmetijo poskrbita tudi sama. Leta 2013 so dobili še eno priznanje za najlepše urejeno kmetijo, enega so namreč poprej prejeli tudi Viktorjevi starši. Ker je obstoječi hlev že star, že kujejo načrte o obnovi, v prihodnosti pa bo kmetijo verjetno prevzel Gašper.